Sociologul Ilie Bădescu, membru corespondent al Academiei Române, directorul Institutului de Sociologie, a comentat pentru Oltenia Azi rezultatul alegerilor din 9 iunie.
Oltenia Azi:Dle profesor, ce ne spun rezultatele alegerilor din 9 iunie – locale şi europarlamentare?
Prof.Ilie Bădescu: Rezultatele atestă într-o măsură semnificativă ipoteza recanalizării unei părți semnificative a alegătorilor. Fenomenul este general european. În Franța, Marine Le Pen câștigă 35% din voturi, în Germania AfD atinge un prag foarte înalt, în Polonia revine pe val PiS etc. În România, AUR câștigă 17%, ceea ce arată o evidentă confirmare pentru ipoteza ivirii unui curent spre o recanalizare a electoratelor. Ipoteza repolarizării însă nu fu confirmată. În România polul rămâne același, indus de alianța PSD – PNL. Se cuvine remarcată totuși prudenţa socială care indică un anume scepticism de tipul: “nici astia nu vor face ce promit”. (Probabil cazul Maloni din Italia are relevanţa lui în erminia alegerilor europene in genere). O repolarizare ar fi posibilă dacă valul suveranist va deveni vizibil în Parlamentul European și în reacțiile de pe piața politică locală. Altfel, lucrurile vor lua o întorsătură urâtă. Responsabilitatea morală a noilor sosiți pe scena din față este uriașă. Pentru asta, aceste partide ar trebui să atragă tehnicieni, nu pseudoteologi cu gesticulație și fără substanță reală. Momentul declarațiilor sforăitoare despre atitudinea creștină etc. a trecut chiar din clipa anunțării rezultatelor. Abia de mâine încolo un partid ca al lui Simion va da examenul de capacitate. Momentul entuziasmului deja a trecut. A sosit clipa autobiciuirii, a unei autoevaluări nemitarnice, fiindcă ceasul e greu și nemilos. Popoarele sunt singure în fața unui experiment de inginerie mentală înfricoșătoare. Trezvia înseamnă: “Ştii să faci, mergi mai departe, declarația de bune intenții nu mă interesează. Nu știi să faci ce-i de făcut, ieși din coloana! Să vină următorul”. Asta pot face partidele suveranist-realiste. Altfel, vor sucomba.
Oltenia Azi: Alianța PSD-PNL poate fi considerată un baraj în fața ascensiunii AUR? Care este cheia în care ar trebui citită această alianță, dacă ne gândim că de-a lungul timpul între cele două partide au mai avut loc alianțe electorale, iar un exemplu este USL?
Prof.Ilie Bădescu: Deznodământul va depinde, paradoxal, de AUR nu de alianță. Alianța are o poziție confortabilă și va face ceea ce a făcut și până acum: foarte puțin pentru români și foarte mult pentru aliații strategici și, evident, pentru propriile operațiuni. Dacă AUR nu va fi puternic, deznodământul va fi zero și viitoarele alegeri îl vor mătura de pe scenă. Exemplu PRM este concludent. În ciuda calității carismatice a celui ce într-un fel era chiar partidul, Corneliu Vadim Tudor, când au plecat “tehnicienii”, adică “realii” partidului, un Buzatu, Ciuceanu, Ungheanu, mai înainte Teodoru, Bolcaş, practic partidul s-a scufundat. Destinul AUR depinde deci de grupul “tehnicienilor”, gen Avram Fitiu, Radu Baltasiu, Tănase, Târziu și ceilalți pe care nu-i enumăr că nu e problema mea. Declinul USR, de pildă, se explică prin decalajul dintre unele atitudini și declarații ale liderilor și curentul social românesc care nu s-a regăsit în acele declarații, atitudini etc. E, desigur, o ipoteză, dar, la o vedere fugară putem presupune că lucrurile ar putea să stea așa. Din păcate, configurația geopolitică a lumii încă nu se regăsește în geopolitică electorală de la noi și chiar din celelalte țări europene. Problema geoeconomică este așa de gravă prin efectul de planetară acaparare a speciilor de puteri de către marile corporații, încât lucrurile sunt greu de gestionat prin reacția unui singur partid. La scară națională deznodământul depinde de alianța dintre un partid suveranist și stat cam ca în Ungaria (deși declarațiile recente ale lui Orban diminuează relevanța Ungariei ca actor regional). Nu insist.
Oltenia Azi: Cât de mult au contat pentru electorat deciziile actualului Guvern PSD-PNL de mărirea a salariului minim, a pensiilor, decizii anunţate de premier chiar în timpul campaniei electorale?
Prof.Ilie Bădescu: A contat nu exclusiv prin veritatea declaratilor, cât printr-un coeficient de plauzibilitate dat de trecutul orientării prosociale a PSD (acest partid a etalat politici sociale pe care le-a și aplicat cu timiditate, dar le-a aplicat). Asta explică menținerea sa pe val (și tot asta a fost colacul de salvare pentru PNL). Slăbiciunea ține de timiditatea orientărilor de politică externă a partidului (un deficit de atitudine suveranistă în stilul partidului lui Orban). Asta explică succesul AUR: acesta a apărut pe valul speranței unei compensații suveraniste de care depinde capacitatea defensivă în fața geopoliticii “marelui spațiu” (în spatele căreia sunt corporații, state-civilizații etc.) Cam așa par să stea lucrurile.
A consemnat Ilinca Samira Locusteanu